Het Happy Guts traject

Wil jij in 6 maanden tijd weer vrienden worden met je darmen?

Herken je dit..

Je hebt al jarenlang last van je buik en problemen met je stoelgang. 's Avonds moet je telkens je broeksknoop losmaken.

Je checkt altijd of er wc's in de buurt zijn, zodra je de deur uitstapt. En er gaat geen week voorbij zonder een gevoelige buik.

Je klachten belemmeren je dagelijks leven of zorgen voor een laag energielevel.

Misschien schaam je je of ervaar je dagelijks ongemak, waardoor je niet lekker in je vel zit.

Wellicht heb je de huisarts of specialist om hulp gevraagd, maar is het nog steeds niet helemaal duidelijk waar je klachten vandaan komen en op welke voeding jouw lichaam reageert.

Dan wel dat de standaard voedingsadviezen en psyllium vezels bij jou niet het gewenste effect hebben gehad.

Ondanks dat je gezond eet, blijf je klachten houden. Hoe kan dat nou?

En met al die tegenstrijdige voedingsadviezen zie je misschien door de bomen het bos niet meer.

Hoe meer je er over leest, des te minder je er van begrijpt.

Dat kan anders!

Wil je weten hoe het zit en wat je dan wel moet doen?

Daar kan ik je bij helpen!

Om inzicht te krijgen in jouw klachten en je beter te kunnen helpen werk ik met microbioom- en ontlastingstesten.

Aan de hand van een ontlastingsmonster dat geanalyseerd wordt in een laboratorium krijg je meer inzicht in wat er zich allemaal in jouw buik afspeelt. Zo kun je op een objectieve manier zien waar de problemen zitten en de oorzaak van jouw klachten aanpakken.

Met gerichte aanbevelingen starten we met jouw persoonlijke behandelplan!

Wat wordt er getest met een ontlastingsonderzoek?

Er zijn meerdere verschillende soorten ontlastingstesten. Een aantal van deze testen kan je ook (gedeeltelijk) in het ziekenhuis doen. Maar helaas krijg je niet altijd een verwijzing van een arts of specialist.

Er wordt bijvoorbeeld geen aanleiding voor gezien, men is niet op de hoogte van de invloed van de darmflora of soms is er onwetendheid.

Welke test geschikt is voor jou is afhankelijk van je gezondheidsklachten en eventuele onderzoeken die je al eerder hebt gehad.

Ik geef je graag vrijblijvend advies welke test het meest passend is voor jou!

De kosten hangen af van de soort ontlastingstest die je doet. De basis test kost 155,- euro en de premium test (meest uitgebreide onderzoek) kost 399,- euro. Ik geef je graag meer toelichting over de inhoud van de verschillende onderzoeken.

Met behulp van een test kunnen we onderzoek doen naar:

 • Het microbioom (darmbacteriën)

 • Parasieten

 • Schimmels en gisten

 • Calprotectine (ontstekingswaarde)

 • Spijsverteringsresiduen, pancreaselastase en galzuren (om te beoordelen of je voeding goed verteerd wordt)

 • EPX - indicatie voedselallergie

 • Zonuline - indicatie voor een 'lekkende darm'

Bij welke klachten is het zinvol om een ontlastingstest te doen?

 • Diarree of obstipatie

 • (Darm)klachten na antibiotica

 • (Vermoeden van) allergieën, intoleranties of overgevoeligheden in relatie tot voeding

 • Buikpijn, krampen of een opgeblazen buik

 • Afwijkende ontlasting of ontlasting met onverteerde etensresten

 • Vermoeidheidsklachten

 • Huidklachten zoals Psoriasis, rosacea, eczeem en acne

Hoe zou het voor je zijn als je..

- Kan afrekenen met je gevoelige buik?

- Je weer lekker in je vel zit?

- Zonder zorgen de deur uitstapt?

- De dag vol energie start?

- De balans kan terugbrengen?

Start jouw ontdekkingstocht!

In het Happy Guts traject leer je:

 • Hoe je spijsvertering werkt en waar jouw klachten vandaan komen

 • Wat je kunt doen om jouw klachten aan te pakken

 • Welke voeding precies bij je past en waarom je lichaam op bepaalde voeding reageert

 • Hoe je blijvend jouw darmen kunt versterken

In 2019 kreeg ik uit het niets hevig last van eczeem en netelroos. Na vele zinloze huisarts- en dermatoloogbezoekjes, ben ik door eigen onderzoek bij Laura terechtgekomen: ik had namelijk gelezen dat het microbioom in je darmen hier een rol in kan spelen, dus wilde ik dit laten onderzoeken.

Dankzij een uitgebreid microbioomonderzoek kon Laura een (voedings-)plan voor mij ontwikkelen om mijn klachten te laten verminderen. Ik was sceptisch in het begin, maar merkte binnen een week al dat mijn klachten afnamen en ik me beter voelde!

Nu een half jaar later kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst last had van eczeem! Super bedankt voor je hulp! Ik had niet verwacht dat dit zo goed en snel zou helpen!

Marlou

Ik ben bij Laura terecht gekomen, omdat ik al jaren met buikklachten, de bijbehorende vermoeidheid, intoleranties en slaapproblemen te maken heb. Een poosje heb ikzelf geprobeerd met gezonde voeding aan de slag te gaan. Dat hielp eventjes, maar ik kwam er alleen niet helemaal uit.

Dat er een grondig darmonderzoek werd gedaan, door een laboratorium maakte zichtbaar, hoe mijn microbioom eruitziet en op basis van die info werd duidelijk welke voeding ik wel of niet nodig heb. Dit vond ik heel helder en logisch. Geen vaag ''Schijf van Vijf advies''. Het voedingsadvies van Laura was specifiek op mijn eigen lijf afgestemd.

Met deze info ben ik dan samen met Laura aan de slag gegaan. Ik vond het fijn, dat Laura rustig, scherp, duidelijk en bekwaam me ''aan de hand'' nam om mij te helpen mijn klachten te verminderen. Met elke vraag kon ik bij haar terecht en ook mijn onzekerheden en twijfels of tegenslagen mocht ik uiten en waren bespreekbaar.

Uiteindelijk ben ik sinds jaren weer kilo's aangekomen (in mijn geval heel goed!) en verdraag ik weer heel veel meer voeding, waar ik eerder intolerant op reageerde. Ook heb ik met plezier nieuwe recepten kunnen uitproberen en meer inzicht in voedingsmiddelen en het verband met mijn lichaam gekregen. Ik ben dan ook erg dankbaar, dat ik Laura ben tegen gekomen en zij mij verder kon helpen.

Sarah

Ik tobde al heel lang met darmproblemen en uit een allergietest in 2019 en 2023 kwam naar voren dat ik voor veel dingen allergisch was en ben. Uit een ander onderzoek bleek toen ook, dat ik een histamine intolerantie had/heb. Ondanks de eet tips van een diëtiste en adviezen van andere therapeuten, kwam ik eigenlijk niet veel verder en bleef ik klachten houden. Bij specialisten werd ik ook niets wijzer.

Ik ben al jaren onder behandeling van Marijke Fontijne (osteopaat) en zij adviseerde mij om eens contact op te nemen met Laura v.d. Graaf. Op advies van Laura heb ik een uitgebreid ontlastingsonderzoek gedaan. Dit was de gouden tip: er kwam heel veel uit dit onderzoek, het verteringsproces en histamine bleken toch wel de grootste boosdoeners te zijn.

In een paar maanden tijd is er ontzettend veel verbeterd. De persoonlijke eetadviezen (tijdelijk aangevuld met de juiste supplementen) en tips van Laura werken fantastisch! Ik ben niet meer “raar” moe, heb meer energie en voel me gewoon een ander mens!

Afgelopen week zijn de sessies bij Laura afgerond. Ik ben ontzettend blij dat ik het advies van Marijke destijds heb opgevolgd. Gezien de duidelijke begeleiding van Laura en haar warme belangstelling in de “patiënt”, zou ik iedereen die darmklachten e.d. heeft, adviseren om contact op te nemen met Laura. Zij kan je vast verder helpen en lukt dit niet, dan zegt ze dit ook eerlijk!

Cornely

Het Happy Guts traject

Kennismakingsgesprek

Voordat we met het traject starten, maken we eerst even kennis met elkaar. Dit gesprek is bedoeld om jou te voorzien van alle informatie, te kijken of ik jou de juiste hulp kan bieden en of we een match zijn. Als het traject niet bij je past zal ik dit ook eerlijk tegen je zeggen. Het kennismakingsgesprek is telefonisch en hier zijn geen kosten aan verbonden.

Ontlastingstest

Tijdens het kennismakingsgesprek kan ik je meer vertellen of het voor jou zinvol is om een ontlastingstest te doen en welke test het meest geschikt is voor jou. Het ontlastingsonderzoek vraag je vervolgens zelf aan bij het lab en kun je eenvoudig thuis uit voeren. Het verloopt op dezelfde manier als het landelijke onderzoek naar darmkanker, waarbij je wat ontlasting in buisjes doet en per post naar het laboratorium stuurt. Er is geen wachttijd en na 2-3 weken is de uitslag binnen. Tijdens de intake bespreken we de resultaten.

Intake

Voorafgaand aan de intake vul je een uitgebreide vragenlijst in. Dit gaat onder andere over: Jouw doelstelling, wat je eet en drinkt en hoe jouw dagelijks leven eruit ziet. Op deze manier kunnen we tijdens de intake dieper ingaan op de punten die voor jou belangrijk zijn en kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je doel te behalen. Vervolgens bespreken we de onderzoeksresultaten en zetten we de eerste stap met voeding. En krijg jij al direct persoonlijk advies mee! Het intakegesprek duurt 90 minuten.

Begeleiding

Na de intake hebben we, verdeeld over 6 maanden, 5 consulten van ca. 40 minuten. Tijdens deze consulten leer ik je meer over je spijsvertering en het microbioom, welke voeding passend is voor jou en hoe je blijvend je darmen kunt versterken. Ook zoomen we verder in op onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan slaap, beweging en ontspanning. Maar ook aan je gewoontes en patronen die je in de loop der jaren hebt ontwikkeld. Hierbij geef ik je persoonlijke opdrachten mee. Tussendoor is er altijd ruimte om mij een bericht te sturen met vragen, inzichten of opmerkingen.

Werkboek en recepten

Ter ondersteuning ontvang je van mij een werkboek en recepten. Op deze manier heb je alle tools in huis om met de adviezen aan de slag te gaan!

Kosten

€399,-
(exclusief kosten ontlastingsonderzoek)

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

De consulten vallen onder diëtetiek ofwel voeding/dieetadvisering. Vanuit de basisverzekering wordt 3 uur dieetadvisering per kalenderjaar vergoed door alle zorgverzekeraars. Wel wordt dit eerst verrekend met het eigen risico (385,- euro per jaar). Dit betekent dat je eerst door je eigen risico 'heen moet zijn', voordat je recht hebt op vergoeding . Heb je jouw eigen risico 'al verbruikt' dan kom je direct in aanmerking voor vergoeding. Let op: Iedere verzekeraar hanteert een eigen tarief voor de hoogte van de vergoeding. Dit kan bijvoorbeeld ook 70% zijn i.p.v. van 100%. Hoeveel geld je vergoed krijgt, hangt af van de soort verzekering en welk pakket je hebt. Ook kan het zijn dat er om een verwijsbrief van een arts gevraagd wordt. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Veel zorgverzekeraars vergoeden extra uren dieetadvisering wanneer je aanvullend verzekerd bent. Over deze vergoeding betaal je geen eigen risico. Let op: Deze vergoeding gaat pas in wanneer de vergoeding uit het basis pakket op is. Snap je het nog? ;-) Ter illustratie: Stel je hebt recht op 4 uur extra dieetadvisering vanuit je aanvullende verzekering. In totaal kom je dan in aanmerking voor 7 uur vergoeding. De eerste 3 uur uit het basispakket worden verrekend met het eigen risico, dit kan dus betekenen dat je dit zelf moet bijdragen (afhankelijk of je wel of geen eigen risico hebt openstaan). Zijn deze 3 uur opgebruikt dan wordt er overgegaan op het aanvullend pakket van 4 uur. Deze 4 uur worden niet verrekend met het eigen risico.

Ik kan geen individuele informatie geven over de hoogte van de vergoeding. Hier dien je zelf naar te informeren bij je eigen verzekeraar. Dit geldt ook voor eventuele aanvullende voorwaarden. De kosten van een ontlastingsonderzoek worden niet vergoed door de verzekering.

Vrijgevestigde diëtist

Ik ben een vrijgevestigde diëtist. Dit betekent dat ik er bewust voor gekozen heb om geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Dit bied mij de mogelijkheid om de behandeling nog meer op maat af te stemmen en hiermee (naar mijn mening) jou beter te kunnen helpen! Wat betekent dit voor jou?

Het enige verschil met een 'gecontracteerde diëtist' is dat je na afloop van een consult van mij een factuur ontvangt. Deze voorzie ik van alle benodigde gegevens, zodat jij deze eenvoudig zelf bij je verzekeraar kunt indienen. Ik voldoe - net als alle andere diëtisten - aan alle kwaliteitseisen en ben lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Er is geen verwijzing van een arts nodig om bij mij langs te komen.

Checklist zorgverzekering

Doordat er nogal wat factoren zijn die invloed hebben of je wel of geen vergoeding krijgt. En zo ja, hoeveel geld je dan vergoed krijgt, adviseer ik je om vooraf contact op te nemen met je verzekeraar. Hierdoor heb je direct duidelijkheid en loop je niet tegen onverwachte kosten aan. Let daarbij op de onderstaande punten:

 • Voor hoeveel uur vergoeding kom je in aanmerking?

 • Wat is de hoogte van de vergoeding?

  (Vraag hierbij specifiek om de vergoeding bij een vrijgevestigde diëtist)

 • Heb je een aanvullende verzekering?

 • Wat is op dit moment de hoogte van je eigen risico?

 • Verwacht je op korte termijn je eigen risico aan te spreken? (Bijvoorbeeld door medicatie, ziekenhuisbezoek, behandeling bij een andere zorgverlener)

 • Is er een verwijsbrief van een arts nodig om in aanmerking voor vergoeding te komen? (Sommige verzekeraars hanteren een verwijsbrief als voorwaarde)

Navigatie

Programma's

Openingstijden

Maandag - 08:00-17:00

Dinsdag - 08:00-17:00

Woensdag - 08:00-17:00

Donderdag - 08:00-17:00

Vrijdag - Gesloten

Zaterdag - 09:00 - 12:00

Zondag - Gesloten

© Laura Personalized Nutrition 2022